top of page
logo_sk.png

Matej Grožaj
SWIMMATT
Osobný tréner
Z-Health Practitioner
Bratislava

Ako ma ovplyvnila Aštánga joga



Čo je Aštánga joga



Ashtanga joga v športe
Ashtanga joga v športe

Aštánga joga (Aṣṭāṅga Yoga, ašta – osem, anga - stupňov) je osemstupňová cesta výcviku, je to metóda, ktorá zahŕňa filozofiu, životný štýl, ásany a pránájámu. Pochádza z Indie.


Tento prístup učí jogína poznať svoje telo a cvičiť samostatne. Rozvíja fyzickú ale aj mentálnu silu. Sústredenie na správne dýchanie, jeho využitie v samotnom cvičení a porozumenie vlastnému telu, učí myseľ upokojiť sa a sústrediť sa len na cvičenie.

Pravidelná jogová prax tak dostáva postupne telo a myseľ jogína do rovnováhy a spúšťa v tele mechanizmy liečenia a regenerácie.


To bol aj môj primárny dôvod, prečo som pôvodne s jogou začal. Problémy s chrbticou, ktoré vznikli jednostranným zaťažením chrbtice plávaním, ma donútili hľadať kompenzačný cvičebný systém, ktorý mi pomôže.



 

Čo vás joga naučí?


Na začiatok chcem zdôrazniť, že je veľmi dôležité, a to platí pre všetky športové a určite aj mimo športové aktivity, získať základy od kvalitného učiteľa a mentora.


Ja som mal v prípade jogy šťastie a stretol som hneď na úvode mojej jogovej praxe Jara Páveka. Vďaka jeho bohatej praxi a rozsiahlym vedomostiam sa mi darilo veľmi rýchlo napredovať. Podľa toho, v akej fáze cvičenia som sa práve nachádzal, Jaro predvídal moje otázky a dokázal trpezlivo odpovedať a vysvetľovať. Neskôr sa ma ujal Laci Ank (tiež Jarov študent), ktorý sa stal mojim dobrým priateľom a taktiež veľmi dobrým učiteľom. Obaja dodnes vyučujú v Prakriti Yoga Shala v Bratislave.


Kvalitný učiteľ naučí jogína, že v joge je viac ako kvantita a rýchlosť precvičenia jogovej série, dôležitá primeraná kvalita prevedenia a prispôsobenie tempa nábehu do cvičenia jednotlivých jogových sérií, individuálnemu stavu tela a mysle. Menej je v tomto prípade viac. Nie je cieľom dostať sa do jogovej pozície za každú cenu a odcvičiť sériu čo najrýchlejšie, cieľom je cítiť sa pri jogovej praxi príjemne. V joge sa nesúťaží. Joga nesmie „bolieť“. Veľkým benefitom je, že sa jogín naučí praktizovať jogu samostatne. K svojmu cvičeniu si môže vybrať miesto a čas, ktoré vyhovujú práve jemu.


Východná kultúra učí jogína trpezlivosti, pokore a zároveň empatii k vlastnému telu. Je to opak toho čo nás učí západný, komerčne orientovaný, systém. To je rozdiel, ktorý musí jogín zo „západného" sveta pochopiť a akceptovať. Telo aj myseľ potrebujú čas, aby jogína „pustili“ do tej ktorej pozície. Ten čas je u každého iný. A na záver aj výsledná pozícia bude u každého vyzerať inak, bude sa v čase vyvíjať inak, a to s ohľadom na jeho telesné a mentálne limity. V prípade ak tento fakt jogín nerešpektuje, môže sa veľmi rýchlo zraniť a oddialiť tak celkový progres v jogovej praxi.


Každý z nás počas života pochopí, že sa nič nevyrovná vlastnej praxi a ak chceme niečo dokázať, nevyhneme sa tvrdej drine. Progres si jednoducho musíme „odmakať“. Každý cvičebný systém má špecifické nároky na ľudské telo a pri praktizovaní človek narazí na rôzne prekážky – rôzne formy bolesti, nepoznané často nepríjemné pocity alebo obmedzenia pohybu. Je to prirodzená súčasť nevyhnutného procesu v ceste za poznaním daného cvičebného systému. Základ je sa nevzdať, snažiť sa porozumieť signálom vlastného tela a nájsť spôsob ako prekážku prekonať. Joga vie byť v tomto procese veľmi nápomocná.


 

Čím som si prešiel a čo z jogy využívam v mojom tréningovom systéme?


Aštánga jóga sa skladá zo štyroch sérií cvičení v predpísanom poradí. Ja som si vo svojej jogovej praxi osvojil cvičenia prvej a druhej série.


Pozície prvej série Aštánga jogy sú zamerané na rozvoj pohybov tela do flexie:

Pozície druhej série Aštánga jogy sú zamerané zasa na rozvoj pohybov tela do extenzie:


Počas mojej jogovej praxe som využíval možnosť pozorovať ostatných jogínov pri cvičení, čím si vlastne prechádzajú v procese osvojovania si jednotlivých jogových pozícií. Ako riešia rôzne problémy, ako vyzerajú ich pohyby a aké modifikácie pre nich zvolil Jaro, aby im umožnil „ponoriť sa“ do pozície.


Ďalej som pokračoval vo vlastnej jogovej praxi, veľa som experimentoval s jednotlivými pozíciami a zisťoval hranice pre „zdravé“ prevedenie pozície a hľadal moment kam už neísť. Potreboval som odpovede na mnohé otázky týkajúce využitia jogy v mojom vlastnom tréningovom systéme.

Rozsah pohybu je u ľudí rôzny. Plavci a gymnasti trpia hypermobilitou, niektorí ľudia ju majú dokonca vrodenú. Naopak napríklad bežci, futbalisti ale aj ľudia so sedavým zamestnaním sú „poskracovaní“. Veľa ľudí prichádza ku mne so zdravotnými problémami a pohybovými obmedzeniami. To všetko je potrebné v joge pri praktizovaní pozícií zohľadniť.


Aby som získal ďalšie vedomosti (nielen z pohľadu jogína ale aj z pohľadu učiteľa), rozhodol som sa absolvovať v Prakriti kurz inštruktora Ashtangy jogy 1, ako aj semináre s Manju Pattabhi Jois, Nancy Gilgoff a Davidom Williamsom:



Ashtanga joga pre bežcov a plavcov, Matej Grožaj, Prakriti, Bratislava
Ashtánga joga pre bežcov a plavcov v Prakriti

Dostal som taktiež možnosť asistovať v Prakriti počas rannej jogovej praxe a viedol som hodiny jogy pre skupiny plavcov a bežcov. Otvorilo mi to novú cestu poznania seba samého. Z úvodu to nebolo vôbec jednoduché, ale bola to výzva ktorú som rád prijal. Atmosféra Prakriti je jedinečná, mal som možnosť spoznať zaujímavých ľudí a dostal som možnosť pomáhať im v ich jogovej praxi a osvojiť si bezpečne nové pozície. Bola to veľmi príjemná a obohacujúca skúsenosť.












Moje poznatky z Ahstánga jogy v plávaní som využil taktiež na zahraničných plaveckých kempoch s olympijským trénerom Alexandrom Popovom, Andrejom Serdinovom, Nickom Gillighanom a Glenom Christiansenom (viac info Referencie). V rámci kempov som viedol hodiny jogy a suchý tréning pre plavcov.


Joga ma naučila trpezlivosti a ukázala mi vlastné limity. Ale čo je hlavné, naučila ma, že nemám bezhlavo ortodoxne nasledovať pokyny alebo systém, ale mám vlastné limity rešpektovať a prispôsobiť tréning tak, aby som z neho fyzicky aj mentálne profitoval.

A toto je prístup, ktorý teraz uplatňujem aj v tréningoch s mojimi zverencami. To je hlavný dôvod prečo preferujem individuálne tréningy. Viem, že vďaka individuálnemu prístupu, je progres v tréningu rýchlejší a možnosť zranenia oveľa nižšia.


Všetky moje poznatky a skúsenosti z Aštánga jógy som zapracoval do môjho cvičebného systému pod názvom funkčný tréning.


bottom of page